Contact

  +32 2 340 10 80

Naar het contactformulier

Zorg dat het personeelstekort jou niet treft: twee tips

Twee tips om personeelstekort te voorkomenBrancheorganisaties luiden steeds vaker de noodklok over het personeelstekort in de logistiek. Er is gebrek aan vrachtautochauffeurs en aan leidinggevend personeel, maar ook aan magazijnmedewerkers. Hoe zit dat in uw warehouse? Lukt het nog steeds om geschikt personeel te vinden en te behouden? Of vertrekken ze snel weer naar een volgende opdrachtgever?

is het personeelstekort locatiegebonden?


Dat het personeelstekort nijpend is, blijkt uit de locatiekeuze van enkele grote buitenlandse fabrikanten van consumentenproducten. In het verleden kozen ze vaak voor een Europees distributiecentrum in Zuid-Nederland vanwege de kortere afstanden tot de belangrijkste consumentenmarkten in Europa. Nu kiezen enkele fabrikanten vanwege het personeelstekort juist voor een locatie meer naar het noorden zoals Lelystad of Almelo. Beter gezegd: de beschikbaarheid van personeel weegt voor hen zwaarder dan de transportkosten.

Twee tips om personeelstekort te voorkomen


Wie al over een magazijn of distributiecentrum beschikt, heeft doorgaans niet de luxe om de hele boel op te pakken en neer te zetten in een regio met een aantrekkelijkere arbeidsmarkt. Toch kunnen ook deze bedrijven maatregelen nemen om het probleem van een (dreigend) personeelstekort te voorkomen of in ieder geval te verkleinen. Wij geven twee tips.

1 Gebruik minder personeel


Het werk in veel warehouses kan nog stukken efficiënter. In handmatige warehouses bijvoorbeeld besteden orderpickers de helft of een nog groter deel van hun tijd aan lopen van de ene naar de andere picklocatie. Wie kiest voor een opslag- en orderpicksysteem waarbij lopen niet meer nodig is, ziet de productiviteit al snel verdubbelen. En een verdubbeling van de productiviteit betekent een halvering van het benodigde aantal orderpickers. Weg personeelstekort.

Ik hoor u denken: een opslag- en orderpicksysteem zonder loopafstanden betekent automatisering en automatisering kost geld. Dat klopt, maar ook hier geldt de bekende tachtig/twintig-regel: twintig procent van de kosten levert tachtig procent van de voordelen op. Welke artikelen zorgen voor de meeste kilometers? Begin eens met die artikelen in een verticaal liftsysteem te stoppen en kijk wat er gebeurt.

2 Behoud bestaand personeel


Wie erin slaagt zijn personeel te behouden, hoeft minder personeel te zoeken en heeft dus minder hinder van het personeelstekort. Een goede manier om het personeelsverloop te verlagen is het verbeteren van de werkomstandigheden. Medewerkers hebben vandaag de dag de luxe om te kiezen voor een warehouse waarin het prettig werken is. Biedt uw warehouse niet die omstandigheden? Dan is het lastig om personeel te behouden.

Wat zijn prettige werkomstandigheden? Allereerst gaat dat om ergonomie en gezondheid. Ergonomie heeft te maken met – daar komt-ie weer – de afstanden die orderpickers lopend moeten afleggen, maar ook met het bukken, reiken en tillen dat nodig is om artikelen te pakken. Er zijn opslag- en orderpicksystemen die leiden tot eliminatie van loopafstanden, maar die ook de benodigde artikelen presenteren op ideale werkhoogte. Dat leidt ook nog eens tot minder rug- en schouderklachten en dus tot een lager ziekteverzuim. Ook met het oog op de vergrijzing kan dat een aantrekkelijke optie zijn.

Grijp nu in en voorkom een tekort aan personeel


Leidt uw magazijn of distributiecentrum nog niet onder een personeelstekort? Dat kan snel veranderen. De voorspellingen zijn dat het gebrek aan medewerkers de komende jaren verder toeneemt, onder meer als gevolg van de groeiende economie en het groeiende aandeel van e-commerce daarin. In een e-commerce-warehouse zijn simpelweg meer menselijke handelingen nodig.

Neem daarom nu maatregelen


Wacht niet totdat goed personeel onvindbaar is geworden. Investeer nu om afhankelijk van de arbeidsmarkt te verkleinen en tegelijkertijd de positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Onderzoek de kansen voor een opslag- en orderpicksysteem dat leidt tot een hogere productiviteit en tot betere werkomstandigheden. De kans is groot dat een dergelijk systeem zich sneller terugbetaalt dan u nu denkt. Neem vrijblijvend contact op voor advies.
Leuk dat u ons blog leest. Wilt u meer van dit soort informatie ontvangen? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn.
 
OK