Contact

  +32 2 340 10 80

Naar het contactformulier

Hoe ver lopen jouw orderpickers voor een e-commerce order?

Efficiënt orderpicken in e-commerce: elimineer loopafstandenHoe ver lopen jouw orderpickers voor een e-commerce order?


Efficiënt orderpicken in e-commerce: elimineer loopafstanden Ken je nog de verhalen van journalisten die een paar weken ‘undercover’ zijn gegaan in de warehouses van Amazon? Ze klaagden over de enorme afstanden die ze als orderpicker moesten afleggen. Die afstanden konden oplopen tot ruim 17 kilometer per dag. Over efficiënt orderpicken gesproken: hoe zit het met de loopafstanden die tijdens het orderpicken in jouw magazijn worden afgelegd?

Verkort wacht- en looptijden


Oké, 17 kilometer is wel erg veel. De kans is groot dat jouw orderpickers dat niet halen, al is het alleen maar omdat jouw assortiment en jouw warehouse waarschijnlijk een stuk kleiner zijn dan dat van Amazon. Maar feit is dat al dat lopen weinig oplevert. In de tijd die een orderpicker nodig heeft om van de ene naar andere picklocatie te komen, doen ze niets.

Geen pallets maar pakketten


Toch is dat precies wat er aan de hand is in bedrijven die starten met e-commerce. De warehouses van die bedrijven deden jarenlang niets anders dan grote orders picken voor winkels of handelsbedrijven. Orderpickers gingen met een lege pallet of rolcontainer het warehouse in en kwamen met een volle weer terug. Daar ging nog even wat folie omheen en hup, de vrachtauto in. Een uiterst efficiënte orderverzamelmethode. Nu leveren die warehouses rechtstreeks uit aan consumenten. Dat zijn geen volle pallets of rolcontainers meer, maar pakketten met misschien één, twee of drie losse artikelen. Wie zijn orderverzamelmethode niet aanpast, ziet nu orderpickers het warehouse in lopen voor een enkel artikel. En dat tientallen of honderden keer per dag.

Alternatieve orderverzamelmethoden


Er zijn oplossingen voor efficiënt orderpicken voorhanden. Enkele warehouses gebruiken bijvoorbeeld orderpickkarren, wat het picken van misschien 12, 16 of 20 orders tegelijkertijd mogelijk maakt. Maar nog steeds leidt dat tot langere loopafstanden per orderpicker dan voorheen. Reken maar uit: op een pallet of een rolcontainer passen meer artikelen dan op een orderpickkar. Hoe kun je dan nog winst maken met e-commerce?

Orders picken met robots


In de warehouse van Amazon zetten ze nu robots in als orderverzamelmethode. Die Kiva-robots brengen de legbordstellingen nu naar de orderpickers en nemen dus eigenlijk het loopwerk over. Maar hoe duurzaam is het om honderden robots vele kilometers per dag met een complete legbordstelling te laten rondrijden? Nog steeds heeft Amazon grote warehouses nodig om die robots voldoende manoeuvreerruimte te bieden.

Daadwerkelijk efficiënt orderpicken


Er bestaan andere oplossingen die efficiënt orderpicken mogelijk maken. Oplossingen waarbij een orderpicker nauwelijks nog hoeft te lopen. Oplossingen ook die maximaal gebruik maken van de beschikbare ruimte door producten niet horizontaal, maar verticaal op te slaan.

Wat zijn de loopafstanden van jouw orderpickers?


Neem de proef eens op de som. Geef al je orderpickers een stappenteller en meet de afstand die zij elke dag afleggen. Wij zijn benieuwd aan welke oplossing jij denkt om die loopafstanden te minimaliseren. Wij vertellen je graag wat onze ideeën over efficiënt orderpicken zijn. Neem contact op.
Leuk dat u ons blog leest. Wilt u meer van dit soort informatie ontvangen? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn.
 
OK